Printre tinerii voștri, unii caută plăcerea ca și când aceasta ar
fi totul și de aceea sunt judecați și pedepsiți.
În ce mă privește, nu i-aș judeca și nu i-aș pedepsi; vreau doar
să-i văd căutând;
Fiindcă ei vor găsi plăcerea, dar nu numai atât;
Șapte sunt surorile acesteia iar cea mai mică dintre ele este
mai frumoasă decât plăcerea.
Nu ați auzit, oare, povestindu-se de omul care, tot scormonind
pământul în căutare de rădăcini, a descoperit o comoară?
Versete din „Profetul” de Kahlil Gibran
Oamenii bătrâni îi condamnă fără încetare pe tinerii căutători de plăcere, îi consideră păcătoși. Însă în adâncul ființei lor ar vrea să fie tineri. Ar vrea să fie în locul lor.
Este o greșeală să gândești că plăcerea e totul dar tot greșit este să-i judeci și să-i condamni. Cei care te condamnă, urmăresc de fapt același lucru dar sunt mai slabi, mai bătrâni, într-un fel nepotriviți cu momentul pe care îl trăiesc.
Cel înțelept va spune: „Cauta plăcerea, nu-i nimic rău în asta. Dar să nu uiți că asta nu e totul – am cunoscut lucruri mai înalte, mai bune. Nu te opri din căutare, doar să cauți cu întreaga inimă. În această plenitudine a inimii tale și în căutarea și experimentarea plăcerii, poate vei căuta ceva mai înalt, mai bun, mai viu, mai frumos, mai nemuritor.” Omul înțelept nu condamnă niciodată – acesta e criteriul după care îl recunoști – și cei care condamnă sunt oricum vreți să le spuneți – dar nu înțelepți.
Aici, în aceste versete, prin cele șapte surori, Kahlil, se referă la tradiția orientală a Tantrei, care vorbește despre cei șapte centri energetici, cele șapte chakre – șapte centrii ai evoluției tale.
Tantra vorbește despre șapte centrii – și plăcerea nu este nici măcar primul. Plăcerea e sub primul centru. Plăcerea e un fenomen biologic, e sexualitate. Folosește energia ta dar te ține legat biologic. Biologia vrea să se reproducă, să aibă copii, pentru că știe că nu se poate bază pe tine.
Biologia cere propriul ei mod de a face izvorul vieții să curgă. Dacă n-ar exista plăcere în experiență sexuală, nu cred că vreun bărbat sau vreo femeie ar vrea să aibă copii; totul ar fi o stupizenie, o gimnastică aiurită. Toate femeile știu asta dar bărbații nu sunt atât de conștienți.
Deasupra plăcerii este prima chakră, care câteodată – foarte rar – este experimentată accidental. Oamenii nu sunt conștienți de știința Tantrei, altfel toți ar înțelege acest prim centru cu ușurință. Doar mica plăcere de a face dragoste nu te ridică la primul centru dar explozia orgasmică da…Oamenii fac dragoste în grabă! Această grabă face ca iubirea să fie un produs secundar al ascensiunii religioase, pentru că toți condamnă sexul. N-au putut să-l distrugă dar au reușit să-l scurteze. Nu l-au înlăturat complet dar l-au otrăvit. Așa că atunci când oamenii fac dragoste, se simt rușinați de parcă ar face ceva urât, care cu cât se termină mai repede, cu atât mai bine.
Pentru scopurile biologice este perfect – biologicul nu e interesat de experiența orgasmului. Dar dacă poți prelungi procesul, dacă-l poți transformă în meditație, liniște, frumusețe, dacă-l faci sacru… Când intri în dormitor, să ai același sentiment ca acela pe care-l ai când intri în biserică. E o biserică a iubirii dar în această biserică oamenii se luptă, se ceartă, se deranjează unul pe altul, se bat cu perne, țipă, strigă; acestea distrug toată atmosfera.
Ar trebui să arzi parfumuri, să pui o muzică minunată, să dansezi. N-ar trebui să te grăbești să faci dragoste, ar trebui ca tot jocul să aibe un tempo. Ar trebui să meditați împreună. În dans, în ceea ce faceți împreună, în cântec, în parfum, creați în dormitorul vostru o biserică și apoi doar…
N-ar trebui să faceți un efort când faceți dragoste, lăsați lucrurile să se petreacă spontan, așa cum vor ele. Dacă nu se petrec, nu-ți fă probleme – te-ai bucurat de meditație, de dans, de muzică. A fost o experiență minunată. Las-o acolo.
Iubirea ta să nu fie o acțiune, ci un fenomen spontan, care să te cuprindă. Numai în acea spontaneitate va apărea orgasmul. Atunci când iubirea devine orgasmica ai atins prima chakra, ai întâlnit prima soră – care este cu mult mai minunată decât plăcerea.
Primele trei chakre sunt centrate pe om: prima este plăcerea orgasmică inconștientă, a doua e semiconștientă și încă pe jumătate adormită, a treia e plăcere orgasmică pe deplin conștientă. În a treia se întâlnesc iubirea și meditația.
A patra este centrul inimii. Numai la a patra începe o lume nouă – lumea iubirii.
Sub a patra era numai un rafinament al energiei sexuale, cu ea se transcede complet sexul. Nu mai e nevoie de acel rafinament. Ai intrat într-un nou tip de energie, calitativ diferită de sex. Aceeași energie, dar atât de super-rafinată, încât rafinamentul acesta o face un fenomen complet nou.
În al patrulea centru, când intri în iubire, simți dar nu poți să te exprimi. E atât de nou…Nici cuvinte nu ai. E atât de necunoscut, încât timpul se oprește, mintea se oprește. Dintr-o dată te afli într-o liniște pe care n-ai mai cunoscut-o.
Cu al cincilea centru expresia devine ființă, iubirea devine creativitate. Va găsi expresii diferite în oameni diferiți – muzică, poezie, sculptură, dans – posibilitățile sunt infinite. Un lucru e sigur, când ești în al cincilea centru, iubirea devine creativitate.
Sub primul centru iubirea e doar productivă – produce copii. În al cincilea centru devine creativă, vei crea un altfel de copii. Pentru poet, poezia e copilul său; pentru muzician, muzica e copilul său. În al cincilea centru, fiecare devine mamă, maică. Aceste doua centre sunt proiectate pe celălalt. Primele trei erau proiectate pe sine, de aceea sexul nu e niciodată o împlinire, ci este mereu o ceartă, o luptă. Crează dușmani intimi, nu prieteni, pentru că amândoi parteneri sunt centrați pe sine. Fiecare vrea să ia mai multă plăcere de la celălalt.
Al patrulea și al cincilea centru schimbă direcția; de la a lua se trece spre a da. De aceea în iubirea de acolo nu există ceartă, gelozie, luptă. Ea dă liniște. E creativă, creează ceva frumos pentru celălalt, pentru iubit. Poate fi pictură, poate fi muzică, poate fi o grădină minunată dar centrul este persoana iubită. Nu e pentru plăcerea proprie, ci pentru bucuria și plăcerea celuilalt.
Cu al șaselea centru energia intră iarăși într-o nouă experiență. În Tantra se numește „deschiderea celui de al treilea ochi”. Acesta este un simbol. Inseamnă că ai atins claritatea vederii, că poți vedea totul, nu mai există valuri care să-ți acopere ochii. Nimic nu-ți întunecă vederea. Vezi fără proiecție, vezi lucrurile așa cum sunt, adevărate, frumoase și nu mai proiectezi nimic. Înainte de acest centru, în toate celelalte se proiectează.
Cu deschiderea celui de al treilea ochi, nu mai ești separat de ceilalți. În primele trei centre erai focalizat pe tine, în următoarele două erai orientat în afară. Cu al șaselea, devii una cu celălalt, nu mai există separație. Iubiții vor simți o sincronizare. Inimile lor vor avea același ritm, se vor înțelege fără cuvinte.
Cu al șaptelea și acesta este cel mai înalt pe care omul îl poate atinge în corp, devii una cu întregul univers. Mai întâi, pe al șaselea centru, devii una cu persoana iubită, pe al șaptelea devii unul cu întregul. Acestea sunt cele șapte surori pe care le menționează Kahlil Gibran, acesta este spectrul evoluției spirituale.
Cu referire la sine, Kahlil spune: ai început să sapi după rădăcini – plăcerea, dar dacă vei continua, vei găsi comoara comorilor.
Este un fapt stabilit de toți misticii: în al șaptelea centru ești liber de toate închisorile, de gânduri, religii, ideologii, colivia ta a dispărut.
Acum poți respira în cerul liber și poți zbura spre stele.
Text prelucrat din „ Profetul” de Kahlil Gibran reflectat de OSHO
Vă invităm la cursurile noastre de meditație și vindecare spirituală:
https://www.facebook.com/biovivoterapii/events/
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.