Cât de mult mă iubești?

 

cat-de-mult-ma-iubesti-31-12-2015

Viața are multe dimensiuni nesfârșite și de nemăsurat, iubirea este una dintre ele.

Iubirea este de natură spirituală, cum să poată fi măsurată? Materia poate fi măsurată. Spiritul nu poate fi măsurat. Singura diferență dintre material și spiritual este aceea de măsurare, pentru că unul se măsoară în cantitate – materia iar celălalt este o calitate – spirit, iubire…Acestea sunt calități, n-ai cum să le măsori. Le poți trăi, le poți experimenta dar nu poți descrie această experiență în cuvinte care să dea vreo măsură. Poți să spui cuiva cât de mult îl iubești? Un kilogram, două kilograme sau doi kilometri? Cât de mult iubești? Și cerul pare să fie mic. Orice măsură cade.

De câte ori cineva spune: „Te iubesc foarte mult”, nu știe ce spune, pentru că „foarte mult” indică o cantitate. Iubirea e pur și simplu iubire. Nu e niciodată mai multă sau mai puțină. Ajunge să spui „te iubesc”. Sau poate nici atât. Lasă ochii să o arate, mâinile să vorbească, cântecele să lase lucrurile să se întrevadă, dansurile… Nu spune „te iubesc”, pentru că în momentul în care-o spui, ai strâns ceva foarte vast într-un cuvânt prea mic… Inevitabil omori ceva. Imensitatea iubirii închisă într-un cuvânt mic, ca într-o închisoare. I s-au tăiat aripile, e un cuvânt mort. Când îi spui cuiva „te iubesc” să fii atent: pesemne că e chiar începutul sfârșitului.

Pe vremea când iubirea exista, n-aveai nevoie să vorbești despre ea. Se auzea fără a se spune. Fără a se articula un singur cuvânt, aerul din jurul tău vestea că în tine e primăvară, înflorire, dans în vânt, în soare, în ploaie. Îndrăgostitul nu merge, ci dansează. Numai aceia care nu cunosc iubirea, merg.

 

În momentul în care iubirea înflorește în ființa ta, fenomenul e atât de vast și de învăluitor, încât schimbă totul în tine. Ochii tăi nu mai sunt cum au fost – plictisiți, morți; dintr-o data devin înflăcărați. Întunericul din ochi va dispare și apare lumina, tristețea de pe față va lasă locul profunzimilor. Atingi pe cineva și mâna nu mai este doar un organ fizic; prin ea curge ceva nefizic, nematerial, căldură. Ți-ai dat seama de asta dând mâna cu oamenii… Cu unii pare că strângi creanga unui copac. Cu alții, foarte rari, simți că întâlnești o altă energie. Simți trecerea energiei dintr-o parte în altă, există comunicare, comuniune.

Oamenii cred că știu ce este iubirea. În realitate nu știu. Din această neînțelegere se naște gelozia. Prin „iubire” oamenii înțeleg un fel de monopol, o formă de posesivitate, fără să înțeleagă una din cele mai simple realități ale vieții: în clipa în care posezi o ființă vie, ai ucis-o. Viața nu poate fi posedată. Nimeni nu poate ține viața într-un pumn încleștat. Dacă vrei să te bucuri de ea, trebuie să îți ții palmele deschise. Sunt milioane de oameni în lume, care și-au omorât iubirea cu propriile mâini. Și acum sunt disperați, n-au vrut să ucidă, n-a existat nici o intenție în acest sens dar în inconștiența lor au început să stăpânească. Dacă au iubit pe cineva au vrut să stăpânească acea persoană în întregime. Soții își stăpânesc sotiie, soțiile își stăpânesc soții, părinții își stăpânesc copiii. Profesorii încearcă prin orice mijloace să-și stăpânească studenții. Politicienii stăpânesc țări. Religiile încearcă să stăpânească milioane de oameni, precum și viețile lor. Toți sunt ucigași, pentru că în momentul în care stăpânești, ucizi. Viață triumfă numai în libertate. Dacă iubești, vei da mereu mai multă libertate persoanei iubite.

 

Să spunem că iubești o femeie. Vrei să o posezi de teamă că mâine se va duce la altcineva. Teama zilei de mâine distruge fericirea zilei de azi și așa se naște un cerc vicios. Dacă fiecare zi e distrusă din cauza zilei de mâine, mai devreme sau mai târziu, partenera va caută într-adevăr pe altcineva, căci tu devii insuportabil. Iar când va pleca de la tine, te vei amăgi, spunându-ți ca ai avut dreptate să fii gelos. În realitate gelozia ta a dus la acest deznodământ.

De aceea, primul lucru pe care trebuie să-l reții este următorul: nu te teme de ziua de mâine, bucură-te de ziua de azi. Cineva te iubește. Este suficient pentru a considera această zi, zi de sărbătoare, să o celebrezi.  Iubește astăzi din toată inima ta, iar partenerul de cuplu nu te va părăsi căci va înțelege iubirea pe care i-o porți. În schimb gelozia ta îl va alunga. Numai iubirea îl poate păstra lângă tine. La fel gelozia partenerului te va alunga pe tine, numai iubirea te poate reține. Nu te mai gândi la ziua de mâine. Atunci când te gândești la ziua de mâine, clipa prezentă nu este trăită integral, din toată inima. Trăiește acum, lasă ziua de mâine. Când va veni rândul ei, vei mai vedea… Și nu uita: dacă ziua de azi a fost o binecuvântare, o experiență minunată, din ea se va naște și ziua de mâine.

Nici un îndrăgostit adevărat nu știe ce înseamnă gelozia. Dacă apare totuși, gelozia nu este decât un simptom, un indicativ. Asta este partea ei bună: îți indică faptul că iubirea nu a apărut încă. Învață lecția ei și începe să iubești. Bucură-te mai mult de iubire și vei suferi mai puțin de gelozie. Aprofundează lecția iubirii, topește-te în ea; în flacăra ei, gelozia va fi făcută scrum.

Așadar, fă din iubire o mare celebrare. Investește întreaga energie în ea și nu te mai gândi la ziua de mâine. Atunci când ești îndrăgostit de cineva, nu da înapoi. Dacă te sperie trăirea intensă a momentului, el se va transforma în gelozie. Dacă trăiești intens momentul atunci când faci dragoste, fără să păstrezi nimic ascuns, te vei pierde în el, corpul și sufletul tău vor deveni orgasmice, vei țipa, vei cânta, vei plânge și vei râde, iar pacea care va urma nu va permite nici unei alte emoții să îți tulbure liniștea. Fă din iubire un festin și toate emoțiile negative vor dispărea.

Dacă vei distruge gelozia, dacă o vei ucide din fașă, vei constata că în ființa ta se nasc energii minunate. Pe terenul astfel curățat, iubirea răsare imediat; altminteri, gelozia sufocă iubirea. Dacă vei distruge ura, iubirea ta va fi atât de abundentă încât va deveni necondiționată. Nu vei mai fi preocupat de cealaltă persoană, dacă merită sau nu iubirea ta. Cui îi pasă de acest lucru, dacă ai foarte mult de dăruit? Tu dăruiești pur și simplu și te simți recunoscător că iubirea ta este acceptată.

Ascultă aceste cuvinte  a lui Kahlil Gibran, pentru că nu sunt numai vorbe, ci flăcări vii. Foc. Dacă focul acesta nu te arde, înseamnă că nu l-ai auzit:

”Iubirea nu se dăruie decât pe sine și nu ia decât de la sine.

Iubirea nu stăpânește și nu vrea să fie stăpânită;

Fiindcă iubirii îi e de-ajuns iubirea.”

 

…Și tu dai când iubești: flori, înghețată, haine, cadouri. Și aștepți iubire. Dar asta nu e iubire, ci târguială, afacere…Iubirea nu e o afacere…Iubirea se dăruiește numai pe sine, pentru că nu are altceva mai înalt de dăruit. Poți să te gândești la ceva mai înalt? Mai valoros? Iubirea nu știe decât să dea; ideea de a primi ceva în schimb nici nu apare. Această este iubirea necondiționată. Acesta e miracolul existenței: dacă dai iubire, iubirea însăși îți întoarce de o mie de ori ce ai dat. Nu mai trebuie să cerșești. Nu mai trebuie să întrebi : „Cat de mult mă iubești?” Iubirea te face împărat. Se dăruie pe sine și în mod ciudat, vei regăsi de mii de ori această iubire venind de peste tot. Cu cât dai mai mult, cu atât mai mult primești.

 

Text prelucrat din „ Profetul de Kahlil Gibran reflectat de OSHO”

 

Acest articol a fost publicat în Ştiinţă şi spiritualitate și etichetat , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

2 răspunsuri la Cât de mult mă iubești?

  1. smaranda64 zice:

    Vă doresc un An Nou Fericit și mult spor în munca frumoasă pe care o faceți!

    Apreciat de 1 persoană

  2. thetahealinginstructor zice:

    Multumesc mult Smaranda. Iti doresc si eu sa ai sufletul plin de bucurii in noul an!

    Apreciat de 1 persoană

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s