Condiția căsătoriei necondiționate

ce spune fiinta ta divina

„Ultimul poem” a lui Rabindranath Tagore, nu e o carte de poezie, ci un foarte profund și ciudat roman. Am să vă delectez astăzi cu o scurtă relatare a acestui roman, povestit de OSHO, marele maestru al cuvântărilor:
O femeie și un bărbat s-au îndrăgostit și au vrut să se căsătorească imediat. Femeia a spus : „Cu o condiție…” Era foarte cultă, foarte educată, foarte bogată.
„Orice condiție se acceptă pe loc” – a spus bărbatul – „pentru că nu pot trăi fără tine”.
„Mai întâi ascultă și apoi mai gândește-te. Nu e o condiție obișnuită. Îți cer să nu trăim în aceeași casă. Am un domeniu foarte mare, un lac înconjurat de copaci, grădini și pajiști. O să-ți fac o casă în partea opusă celei în care locuiesc eu”.
„Și atunci care mai e rostul căsătoriei?” Bărbatul era nedumerit.
„Căsătoria nu înseamnă să ne distrugem unul pe celălalt. Îți dau spațiul tău, am spațiul meu. Câteodată, mergând prin grădină, ne-am putea întâlni într-o plimbare. Poate că ne vom întâlni și cu barca, pe lac, din întâmplare. Poate te voi invita la ceai sau mă vei invita tu.”
„E o idee absurdă.”
Femeia era însă hotărâtă. „Lasa căsătoria. Asta e chestiunea – numai așa iubirea noastră ar putea crește, pentru că vom rămâne mereu noi și proaspeți unul pentru altul. Nu ne vom privi ca pe niște lucruri cuvenite de drept. Am tot dreptul să-ți refuz invitațiile, cum ai și tu dreptul să mă refuzi; libertatea noastră nu va fi afectată. Între aceste două libertăți crește minunata iubire”.
Desigur, până la urmă bărbatul nu a înțeles și cei doi s-au despărțit.
Finalul povestirii, este în context cu majoritatea convingerilor omenești. Oare ce ne oprește să înțelegem că fericirea într-o relație de cuplu nu poate fi obținută decât atunci când fiecare în parte înțelege și simte iubirea adevărată, iubirea necondiționată. Atunci poți spune că iubești, atunci poți face diferența între plăcere și iubire și asta nu se obține în doi, se obține din solitudinea ta. Nu trebuie neapărat să mă despart dar asta depinde de fiecare. Calea este individuală, direcția însă este comună.
Direcția ți-o pot arăta, cât despre căile de urmat, putem discuta oricât, pot să-ți povestesc despre calea mea, despre calea altora, dar calea ta, ți-o faci numai tu. Pentru a-ți clădi calea este necesar să fi o persoană liberă. Și nu este vorba de libertatea ta fizică. Tu poți fi burlac, fără nici o relație de cuplu și totuși să nu fi liber. Vorbesc de libertatea mentală, de libertatea psihică. De fapt majoritatea oamenilor își pierd libertatea încă din copilărie, datorită părinților, a educației școlare, a societății în care trăim. Pentru a ne recăpăta libertatea, direcția este una singură și aceeași cu direcția către recăpătarea iubirii.
Direcția este spre interiorul tău. Aici, de fapt, tu nu ești liber. Aici, se găsesc toate condiționările părinților, bunicilor și străbunicilor, toate condiționările societății. Și ele toate, stau ascunse, nu le conștientizezi, pentru că se cuibăresc în subconștientul tău, în marele, imensul tău subconștient. Ies la lumină, sub formă de gânduri, doar atunci când trebuie să iei o hotărâre, o decizie importantă. Da, avem liber arbitru, dar din ce alege liberul arbitru? Nu are de ales decât dintre „gunoaiele” existente. Alege din convingerile oamenilor care au trăit în alte vremuri, sau dintre cele introduse, cu abilitatea manipulărilor, de societatea de astăzi. Sunt binecunoscute tehnicile de manipulare ale massmediei. Și Tu, unde ești? Cine ești de fapt? Toate aceste convingeri chiar sunt benefice pentru ființa Ta? Ființa Ta Divină ce spune?
Cel care crezi că ești tu, este de fapt sinele tău fals. Este egoul creat de societate. El este cel care te oprește să înțelegi cum se obține fericirea. El este produsul acestui subconștient încărcat, plin de „gunoaie”. Iată de ce este nevoie să intri în interiorul tău și să faci curățenie. Încărcătura fantastică pe care o cari cu tine în subconștient nu te lasă să poți ajunge la ființa Ta Divină. Nu spun că nu sunt și lucruri bune acolo, dar ele sunt în minoritate, sunt total blocate, nu mai le poți accesa. După ce ai făcut curățenie, totul este posibil și fericirea solitudinii și iubirea necondiționată și reușita în cuplu. Cu un subconștient curățat, liberul arbitru este în armonie cu ființa Ta curată. Iar metoda de curățenie interioară poți să o numești cum vrei tu: meditație, terapie individuală, terapie energetică, theta healing. Nu are importanță cum vei curăța subconștientul, important este să rămână curat.
SEBA Sebastian Radu

Acest articol a fost publicat în Ştiinţă şi spiritualitate și etichetat , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s