Sclavul și angajatul

„Iar dacă e un despot pe care voiți a-l detrona, luați aminte mai întâi dacă tronul acestuia a fost definitiv distrus în inima voastră.

 Fiindcă, spuneți-mi, cum ar putea un tiran să-i domine pe cei nobili și mândrii, dacă n-ar exista o tiranie în propria lor libertate și o umilință în propria lor mândrie?

 Și dacă există o îngrijorare pe care voiți a o alunga, aceasta a fost aleasă de voi înșivă mai degrabă decât v-a fost impusă,

 Iar dacă există o frică pe care vreți a o risipi, locul acesteia este în inima voastră și nu în mâna temutului tiran.”

Versete din „Profetul” de Kahlil Gibran

„Iar dacă e un despot pe care voiți a-l detrona, luați aminte mai întâi dacă tronul acestuia a fost definitiv distrus în inima voastră.”

Mii de ani oamenii au fost vânduți la piață, ca sclavi. Chiar dacă acumn acel tip de sclavie nu mai există, dacă te uiți mai bine vezi că și-a schimbat doar forma. Acum sclavii sunt mai buni și cheltuiala mai mică.

Ca să ai un sclav trebuie mai întâi să-l cumperi, deci faci o investiție. Apoi trebuie să-i dai de mâncare, să-i asiguri adăpost, haine, să-l duci la doctor, să-i dai medicamente, altfel nu poți să-l folosești și investiția se pierde. Să ai servitori e mai simplu , mai ușor, mai economic și la suprafață, pare și mai uman. Să mergi la piață să licitezi un sclav, e ceva urât. Dar dacă vine cineva, în căutare de lucru, nu-i nevoie să cumperi un scalav. Acum totul arată mai uman, dar e același lucru, îmbunătățit, mai rezonabil – el însuși o cere și nu te costă nici investiția. Dacă se îmbolnăvește, scapi de el. Dacă îmbătrânește, scapi de el. Cel mult, îi dai salariul pe o luna sau două în avans, împreună cu preavizul, și asta-i tot. Aceasta e noua față a sclaviei, cu nimic mai favorabilă sclavilor, cu mult mai bună pentru stăpâni. Iar dacă mai adaugi și taxele pe care trebuie să le plătească, birul către oamenii politici, atât angajatorul cât și angajatul, din ceea ce obține fiecare, poți avea imaginea reală a sclaviei piramidale din zilele noastre.

Adevărata problemă nu e lupta cu cei care ne-au devenit conducători, ci lupta interioară a fiecăruia care a devenit sclav. Altfel soluționarea e imposibilă.Cum ar putea, altfel, un grup mic de oameni să conducă o țară atât de mare? În fiecare ființă e un sclav…

După aproape 30 de ani de libertate, unde ne aflăm?

Așa că adevărată libertate nu se obține prin arderea scripturilor, ci arderea egoului care știe scripturile din interiorul vostru, care ține în el tradițiile, trecutul, toate putreziciunile și superstițiile.

Trăiți-vă viață ca pe o bucurie, ca pe o sărbătoare, ca pe un dar de la Dumnezeu. Dansați cu copacii în soare, în ploaie, în vânt. Copacii nu au scripturi, nici animalele, nici stelele, nu au nici sfinți. În afara omului, nimeni altcineva nu este obsedat de moarte. Obsesia această e cea mai mare greșeală a ultimilor mii de ani. E timpul să se termine definitiv cu ea.

Fiindcă, spuneți-mi, cum ar putea un tiran să-i domine pe cei nobili și mândrii, dacă n-ar exista o tiranie în propria lor libertate și o umilință în propria lor mândrie?

Ajutați-i pe copiii voștri să fie mândri, nu ascultători, nu sclavi. Ajutați-i să fie liberi. Învățați-i că nu există lucru mai valoros decât libertatea existenței și a exprimării. Altfel nu veți scăpa omenirea de tirani și dictatori, de corupția oamenilor politici. De fapt, undeva, în adânc, voi îi vreți. Vreți să vină cineva care să vă impună termenii și stilul vieții voastre. Vă e așa de frică de greșeli… pentru ca dacă sunteți liberi, în mod natural veți face și multe greșeli. Dar nu uitați, viața așa e. De multe ori veți cădea. Nu-i nici o problemă. Vă veți ridica și veți învață să nu mai cădeți. Fiți mai atenți. Veți face greșeli, dar nu mereu aceeași greșeală. Așa devine omul mai înțelept.

„Și dacă există o îngrijorare pe care voiți a o alunga, aceasta a fost aleasă de voi înșivă mai degrabă decât v-a fost impusă.”

Care sunt temerile voastre? Care sunt problemele care vă chinuie? Voi le-ați ales, nu v-au fost impuse. Cine v-a spus să fiți geloși pe alții mai inteligenți, mai puternici, mai bogați? De ce ați ales să fiți invidioși? Geloziile și invidiile vă distrug mult energia. Mai degrabă găsiți alte utilizări pentru această energie. Adevărul de care nu sunteți conștienți este că nu există om pe lume care să nu se fi născut cu ceva frumos, care să poată aduce ceva nou, care să îmbogățească existența. Nimeni nu a venit în această lume gol de conținut.Un copil e plin de posibilități, nu are de ce să fie gelos pe nimeni.

 

 

Text prelucrat din „ Profetul” de Kahlil Gibran reflectat de OSHO

 

 

 

Acest articol a fost publicat în Ştiinţă şi spiritualitate și etichetat , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s