Suflet și ego

suflet si ego

Omul s-a născut cu suflet dar nu cu ego.

Deși toate dicționarele spun că aceste două cuvinte „suflet” și „ego” sunt similare, acest lucru nu e adevărat. Sufletul vine odată cu tine, odată cu spiritul tău. Mai precis spiritul, scânteia divină, creează acest suflet, atașat embrionului din burta mamei. Astfel, prin suflet, poți comunica cu spiritul. Egoul a fost creeat de societate, ca să nu te simți fără identitate. Sufletul cuprinde conștiința și mentalul cu subconștientul iar egoul se formează în mental. Conștiința, pentru mental, este precum creierul pentru trupul fizic. Egoul, este un sine fals, chiar dacă a apărut din bune intenții, nu este un sine natural, nu aparține ființei tale divine.

Intenția creearii identității a venit din iubire, ca să începi să simți cine ești, cum altfel să trăiești? Cum să ți se adreseze ceilalți? Oamenii care au creat ideea de ego au fost plini de bune intenții, pentru că ei înșiși nu aveau idee de propriul lor suflet și au murit așa.

Sufletul este o parte a existenței.

Individualitatea este o instituție socială.

Așa că primul lucru care trebuie ținut minte este ca această distincție este absolută. Dacă vrei să cauți și să afli cine ești cu adevărat, va trebui să treci printr-o schimbare radicală, distrugându-ți individualitatea, egoul, pentru că dacă nu-l vei distruge, el va trece la conducerea ta, va deveni stăpânul tău iar tu vei fi sclavul lui. Nu poți lăsa doi conducători la cârma vieții tale. Dacă, printr-o întâmplare, vei ajunge la spiritul divin, fără să alungi egoul de la conducerea ta, nu vei mai fi unul. Vei fi divizat. Câteodată vei fi condus de ego, altădată vei fi condus de spirit. Vei fi într-o tensiune continuă. Viața ta va deveni o angoasă, o anxietate imposibil de trăit. Așa ca societatea, sistemul educațional, părinții, preoții, toți cei din jurul tău, îți creează pe orice cale un ego puternic, ca să nu devii niciodată conștient de sinele tău adevărat, de spiritul tău ascuns. Călătoria către spirit, către sinele tău adevărat, nu e lungă, dar nici ușoară.

Egoul, nu e un lucru simplu, dimpotrivă e foarte complex. Ești doctor, decan, președinte, ești frumos, ești foarte învățat, ești bogat, ești foarte bogat – toate aceste dimensiuni sunt ale egoului. Egoul adună bani, putere, prestigiu, respectabilitate – ambițiile lui sunt de neatins. Tu creezi tot timpul alte învelișuri ale egoului. Aceasta este nefericirea omului, cheia neîmplinirilor lui.

Omul nu este cine este, și crede mereu că este ba asta, ba cealaltă. Dacă ești doctor, asta e funcția ta, dacă ești președinte, asta e tot o funcție, așa cum altul face pantofi. Nici cizmarul nu-și cunoaște prea bine egoul și nici primul ministru. Părinții și toți educatorii se apucă de treabă din prima secundă , așa că această individualitate, acest ego, sau cum vreți să-i spuneți, devine realitatea voastră, iar adevărată realitate este uitată. Problema este ca acest ego, trece la conducerea ta, i-ți conduce viața.

Pentru că v-ați uitat realitatea, trăiți cu înlocuitori falși, acțiunile voastre sunt ipocrite. Tu zâmbești, dar zâmbetul nu-ți vine din inimă. Plângi, dar lacrimile îți sunt superficiale. Iubești, dar iubirea nu are rădăcini în ființa ta. Egoul tău are nevoie de multe stele, egoul tău vrea recunoaștere, onoruri.Chiar și oamenii care renunță la lume- călugării – nu renunță și la egoul lor. Este ușor să renunți la lume, dar e foarte dificil să renunți la ego, pentru că nu știi nimic altceva despre tine. Îți cunoști numele, educația, activitatea, serviciul, afacerea.

Tu știi foarte bine că ai venit pe lume fără nume, și nimeni nu te-a întrebat ce nume să-ți pună. Nu v-ați mirat niciodată că, deși veniți pe lume fără nume, dacă cineva spune ceva împotriva numelui vostru săriți în sus? Nu vă dați seama că toate astea sunt etichete false?

Text prelucrat din „ Profetul de Kahlil Gibran reflectat de OSHO”

Acest articol a fost publicat în Ştiinţă şi spiritualitate și etichetat , , , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s